Entrévärdarna skapar trygghet på sjukhuset

entrévärdarna skapar trygghet på sjukhuset

Många sociala företag är stabila och jobbar på år efter år. Det gäller även Entrévärdarna i Luleå, som fick hedersomnämnande i Nyttigaste Affären 2016. Vi hörde av oss för att se vad som har hänt hos dem sedan dess!

Redan klockan sju på morgonen rullar Entrévärdarna ut sin dator och installerar sig bakom receptionsdisken i taxiväntrummet på Sunderby sjukhus. Dagens hämtningar registreras och börjar fördelas bland personalen. Under dagen tar de emot människor som kommer till sjukhuset med buss och taxi och leder dem till rätt avdelning, eller tvärtom; hjälper personer som ska lämna sjukhuset.

– Vi håller ett öga på alla som kommer och går. Det finns alltid någon härinne. Vi är kända ansikten för varandra, många kommer ofta sjukhuset, säger Maria Björk.

Hon är en av åtta anställda hos Entrévärdarna. Hon berättar att företaget varit sig ganska likt sedan starten 2007. Nuvarande arbetsstyrka har jobbat tillsammans länge. De trivs med varandra, alla är medlemmar i den ekonomiska föreningen och tar gemensamma beslut om företaget. De värnar om de demokratiska värderingarna och att personalen ska kompetensutvecklas genom olika utbildningar.

Jättebra att de finns

Personalen på Entrévärdarna får ofta höra att det är jättebra att de finns. De skapar trygghet och människor är tacksamma för deras extra insatser när någon behöver komma till apoteket eller restaurangen. 

När de hämtar någon som är dement eller förvirrad sitter de alltid kvar tills transporten kommer, ingen lämnas ensam. De ser också till att ta med en rullstol ifall det skulle behövas för trötta ben och bjuder på lite extra omsorg.

– Chaufförerna gillar inte när vi har stängt, då får de springa själva, säger Maria och skrattar.

”En fantastisk idé”

Eftersom många inte känner till vad ett socialt företag är så försöker Entrévärdarna även sprida information om idén bakom företaget. Att de inte är anställda av regionen utan har skapat företaget själva, för att ge människor med funktionsnedsättning en chans att komma ut i arbetslivet.

– De flest tycker att det är en fantastisk idé när de får höra om det.

Entrévärdarna tror att deras verksamhet är unik, de har inte hört talas om andra regioner som har något liknande samarbete. Entrévärdarna har avtal med både Länstrafiken och olika taxibolag i Norrbotten. De har skrivit en bok med ett franchise-koncept som går att beställa för de som är intresserade av att starta en liknande verksamhet.

Vi kan hoppas att vi får se många liknande företag i framtiden. Som skapar nytta för så många, både anställda och kunder.

Känner ni till några liknande företag? Nominera dem till Nyttigaste Affären 2020!

Lämna ett svar