2015 ÅRS VINNARE

Upper House, köket

Fine dining på Gothia Towers får en extra krydda med ägg och grönsaker från Räddningsmissionen

Första gången priset Nyttigaste Affären delades ut var 2015. Då hette vinnarna Räddningsmissionen och hotell Gothia Towers, som finns på Svenska Mässan i Göteborg. Gothia Towers restaurang Upper House hör till Sveriges främsta, med en stjärna i Guide Michelin. De får extra välsmakande ägg och grönsaker från Räddningsmissionens Björlanda gård.

– För våra deltagare på verksamheten vid Björlanda prästgård betyder det mycket att producera mat som används på ett så fint ställe. Vi träffar kockarna från restaurangen och diskuterar med dem vad vi ska odla, berättar Christina Berntsson, som är handledare på Räddningsmissionen.

Eftersom samarbetet pågått några år känner alla varandra väl vid det här laget och har blivit som kolleger. Det gör att de som jobbar på Upper House verkligen kan berätta för besökare om varifrån maten kommer.

– Kunderna är också väldigt positiva, det blir som en aha-upplevelse när vi berättar om hur maten produceras. Att det här är ett socialt projekt ger en extra krydda, säger Krister Dahl, som är executive chef Gothia Towers.

Gothia Towers hållbarhetsansvariga Petra Löfås betonar hur stolta medarbetarna är över det här samarbetet.

– Vi är aktiva i hållbarhetsfrågor på många olika sätt, men det är nog vårt samhällsengagemang som medarbetarna brukar prata mest om. Att få priset Nyttigaste Affären blev ett kvitto på att det vi gör är bra, både för medarbetarna och för samhället. Det betyder mycket att få den uppmärksamheten från en oberoende part, säger Petra Löfås.

SE FILMEN om 2015 års vinnare.

Läs mer

om priset och hur du kan nominera.