2017 ÅRS VINNARE

Bild: Bodil Bergqvist

2017: Estrella och Vägen ut! Lärjeåns Kök & Trädgårdar

Snackstillverkaren Estrella och Vägen ut!-kooperativet Lärjeåns Kök & Trädgårdar har byggt upp ett förtroendefullt samarbete under flera år. Sedan augusti 2017 har Lärjeån även tagit över driften av Estrellas lunchmatsal, där personalen nu kan njuta av kreativ kokkonst och närodlade grönsaker. Samarbetet belönades med priset Nyttigaste Affären 2017.

Kvart över elva på förmiddagen kommer de första lunchgästerna till Estrellas personalmatsal. De väljer mellan en vegetarisk och en annan rätt och plockar sedan till sig från den spännande salladsbuffén. Allt de äter är tillagat av personal från Vägen ut Lärjeåns Kök & Trädgårdar, som numera driver restaurangen, och många av grönsakerna har vuxit en kilometer bort i Lärjeåns egen trädgård.

– De flesta som jobbar på Estrella är väldigt intresserade av mat och vi pratar alltid mycket om smak. Så det är klart att det ställs rätt höga krav på den som driver personalmatsal hos oss, säger Ulrika Adolfsson, HR-ansvarig på Estrella.

Hur gick det sen? Vi återvänder till Lärjeåns Kök & Trädgårdar.

När företaget behövde en ny entreprenör för att driva personalmatsalen föll valet snabbt på Lärjeåns Kök & Trädgårdar, eftersom Estrella tidigare ordnat konferenser hos dem och imponerats av matlagningen. Dessutom försöker Estrella både rekrytera personal och göra upphandlingar i sitt närområde, Göteborgsstadsdelen Angered.

– Däremot visste vi först inte att Lärjeåns Kök & Trädgårdar är ett socialt företag. När vi fick reda på det kändes samarbetet ännu viktigare, att veta att det är deltagarna som odlar grönsakerna och finns med i hela kedjan, säger Ulrika.

Lärjeåns Kök & Trädgårdar ligger i naturområdet Lärjedalen i Angered, där de har handelsträdgård, matservering och konferensverksamhet. Sedan 2011 drivs verksamheten som ett av 12 Vägen ut!-kooperativ. Hos Vägen ut! finns chans att arbetsträna för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, några kan sedan gå över till en anställning. Lärjeåns Kök & Trädgårdar har 21 anställda och 30 deltagare.

– För oss är det viktigt att kunna erbjuda en trygg miljö där människor kan växa i sin egen takt. Samarbetet med Estrella har gett två personer möjlighet att arbetsträna där, det betyder väldigt mycket, säger Emma Carlsson som är verksamhetsledare på Vägen ut! Lärjeåns Kök & Trädgårdar.

Hon är själv kock, liksom Cia Ousbäck, som leder köket på Estrella. Deras jobb är dels att leverera den lunchupplevelse kunden förväntar sig, dels att se till att arbetsmiljön är tillåtande för människor som är på väg tillbaka till arbetsmarknaden eller som kanske aldrig kommit in på den.

– För att lyckas krävs förtroendefullt samarbete och det har vi verkligen med Estrella, säger Emma.

Grönsakerna som lunchgästerna får njuta av kommer ofta från Lärjeåns egen KRAV-certifierade trädgård, där Erika Lindh visar runt bland kål, zucchini, chili och ätbara blommor. Numera är hon anställd, men hon kom först dit som deltagare, för att arbetsträna – och älskade det.

– Här hittade jag det jag vill hålla på med. Men det är svårt att komma in på arbetsmarknaden idag och därför behövs sociala företag. Och andra företag som handlar av oss. Vi har haft enorm draghjälp av att Estrella varit så generösa med att prata gott om oss, säger Erika.

Ulrika Adolfsson, HR-ansvarig Estrella

Vad betyder lunchen för dig?

Den är jätteviktig! En god lunch betyder att man får kraft att orka med hela dagen. Vi som jobbar i livsmedelsindustrin pratar hela tiden mycket om smak och näring, också när vi äter lunch. Många som jobbar här är väldigt intresserade och duktiga på att laga mat.

Varför är Estrella så aktivt i lokalsamhället?

Vi söker alltid lösningar i närområdet, både när vi rekryterar och på andra sätt. Många av våra anställda bor här i Angered men kommer ursprungligen från hela världen. Vi samarbetar aktivt med Angeredsgymnasiet och med olika idrottsföreningar i området. På samma sätt ligger Lärjeån nära oss och väldigt nära hjärtat.

En av våra fem ledstjärnor är att vi jobbar med omtanke. Självfallet tar vi stort ansvar för våra produkter hela vägen, men vi brinner också för socialt ansvarstagande.

Vad är den största vinsten med att samarbeta med Lärjeåns Kök & Trädgårdar?

Det handlar om flera saker. Vi har en väldigt bra lunchmatsal, där all mat är lagad från grunden. Inte minst har de breddat utbudet av grönsaker väldigt mycket och det finns alltid en vegetarisk rätt. Jag har kollegor som jag aldrig trodde att jag skulle få se äta vegetariskt som nu väljer de rätterna i första hand.

Det är speciellt att vi kan gå och titta i Lärjeåns trädgårdar och vi vet att deltagarna är med i hela kedjan. Lärjeån lagar verkligen fantastisk mat och gör en stor insats i området, så blev vi glada att de var intresserade av att göra något helt nytt med oss. Om vi på något sätt kan vara en del i att fler personer kommer ut på arbetsmarknaden så blir vi ju jätteglada.

Emma Carlsson, verksamhetschef

Vad har samarbetet med Estrella betytt för Vägen ut! Lärjeåns Kök & Trädgårdar?

Det har betytt väldigt mycket, framför allt för deltagarna. Det är ju deras jobb som bidragit till det här, de kan skörda grönsaker åt Estrella eller gå ner och arbetsträna där. Hittills är det två personer som fått arbetsträning tack vare det, men många fler är ju delaktiga på olika sätt. Eftersom Estrella är ett så känt företag är det lätt att berätta för andra om det och skryta lite. Det är roligt att se människor växa i det.

Vad innebär ditt jobb som verksamhetsledare på Lärjeån?

Vi är 51 personer som jobbar här, 21 anställda och 30 deltagare. Jag sköter driften och ska säkra kvaliteten, jag är själv kock i grunden. Vi jobbar mycket med miljö, vi är miljödiplomerade och KRAV-certifierade, det tar också mycket tid. Och så ska jag se till att alla mår bra och att det är en trygg arbetsplats.

Det jag blir mest stolt över är när jag ser människor växa. Hur en person som första tiden inte vågar se någon i ögonen några månader senare kan jobba med våra konferenser. Det är en otrolig skillnad.

Vad är ett socialt företag?

Det är ett ställe där människor får växa och hitta sig själva i sin egen takt. En del deltagare behöver komma tillbaka till arbetsmarknaden efter att till exempel ha varit utbrända. Andra har kanske aldrig kommit in, de kan ha haft problem med sjukdom, kriminalitet, droger eller något annat. Här kan de komma igång och hitta vänskap. Det är viktigt att känna att man inte är ensam i sitt mående, det finns andra att prata med och hjälp att få.

Andra företag gör en stor insats när de handlar av sociala företag så att vi kan fortsätta vår verksamhet. Det är något alla företag kan göra för att bidra till samhället.

Spännande smaker från Estrella och Lärjeån

Estrellas chipsgratäng

1. Skiva potatis tunt och sprid ut i en form. 2. Lägg på ett lager skivad gul lök. 3. Varva lager med potatis och lök. 4. Salta och peppra efter smak. 5. Häll på 3-4 dl grädde. 6. Lägg på krossade chips – Vickningschips, Västkustchips eller Ramslök med lite chili. 7. Grädda i ugn på 200 grader i 50 minuter.

Lärjeåns squashkaka (10 bitar)

1. Blanda 2 dl finriven squash med 2 dl krossad ananas. Låt rinna av i en sil. 2. Vispa 2 ägg och 2,5 dl socker poröst. Blanda i 1 dl rapsolja. 3. Häll squash och ananas i ägg- och sockerblandningen. 4. Blanda 2 tsk bakpulver i 3 dl vetemjöl. Tillsätt 50 g hackad skållad sötmandel, 1 dl vetegroddar, 1 tsk malen ingefära och 1 tsk salt. Vänd ner i smeten. 5. Häll i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. 6. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka en timme. Gör under tiden glasyr genom att blanda 200 g Philadelphiaost, 2,5 dl florsocker och några droppar citron. 7. Låt kakan svalna. Täck sedan med glasyren.

 

SE BILDER  från Estrella och Lärjeåns Kök & Trädgårdar

SE FILMEN  om 2017 års vinnare.

Läs mer

om priset och hur du kan nominera.