2020 års vinnare

Två småländska företag vinner priset Nyttigaste Affären 2020. Det sociala företaget Rag2Rug som skapar fantastiska handgjorda textilprodukter av återvunna hotellakan och Clarion Collection Hotel Victoria som säljer dem till sina gäster.

Priset delades ut under en digital ceremoni den 9 november.

Stort tack till HSB Göteborg som var med och grundade priset 2015 och fortfarande är med och delar ut Nyttigaste Affären!

Rag2Rug och Clarion Collection Hotel Victoria får Nyttigaste Affären för sitt affärssamarbete som skapar både miljömässig och social hållbarhet.

”Det här samarbetet är ett riktigt bra exempel på en cirkulär affärsmodell där avfall blir en resurs – i det här fallet nya produkter med konkurrenskraftig design och genuint hantverk. Samtidigt som lokal tillverkning skapar arbetstillfällen för en grupp kvinnor som vanligtvis hade stått långt ifrån den svenska arbetsmarknaden”, skriver juryn i sin motivering.

Juryn för Nyttigaste Affären ser också stor potential i att samarbetet växer i takt med att fler hotell får upp ögonen för hur de också kan göra nytta och skapa ytterligare service till sina gäster.

– Ett föredömligt samarbete där alla vinner, med hållbarhet i alla tänkbara dimensioner, säger Eva-Lena Albihn, jurymedlem och till vardags vice vd och hållbarhetschef för Business Region Göteborg.

Om Nyttigaste Affären

Coompanion, HSB Göteborg och Tillväxtverket delar ut Nyttigaste Affären för att sätta fokus på hur företag kan göra verkligt nyttiga affärer – för sig själva, för kunderna och för samhället.

Det som belönas är ett affärssamarbete, så vinnarna är alltid minst två. Åtminstone en av aktörerna ska drivas demokratiskt, med samhällsnytta som drivkraft. Vinnarna ska ha en affärsrelation som ger ett mervärde – det kanske till exempel är klimatsmart eller skapar jobb åt personer långt från arbetsmarknaden.