2016 ÅRS VINNARE

IKEA Malmö och Yalla Trappan belönades med Nyttigaste Affären 2016. De som tog emot priset var (från vänster): Therese Frykstrand, Yalla Trappan, Rattani Chankhamrian, Yalla Trappan, Karin Wingren, IKEA och Anna Fritz, IKEA.
Foto: Björn Olsson

Både kunder och personal gillar Yalla Trappans syateljé hos IKEA Malmö

I mars 2016 blev Yalla Trappan det första företaget i världen som fick etablera en syateljé inne på ett av IKEA:s varuhus. Det blev succé – kunderna älskar servicen, medarbetarna på IKEA får hjälp i sin vardag och Yalla Trappan har behövt nyanställa. Dessutom belönades IKEA Malmö och Yalla Trappan med priset Nyttigaste Affären.

– Det är roligt att jobba inne på IKEA-varuhuset. Kunderna är nöjda med att vi syr upp exakt det de vill ha och personalen är jättetrevlig, säger Neire Kerimovska, som är en av Yalla Trappans sju anställda sömmerskor.

Yalla Trappan startade 2010 för att ge jobb åt kvinnor som stod långt från arbetsmarknaden och har sedan vuxit till ett framgångsrikt företag. Numera har de 34 anställda och verksamhet inom servering, catering, lokalvård, konferens, butik och syateljé. De får ofta ta emot studiebesök och ordföranden Christina Merker-Siesjö har varit inbjuden till EU-parlamentet för att presentera modellen.

– Vi har fått kämpa hårt men nu har vi hittat vår nisch. Att samarbeta med stora företag som IKEA Malmö har hjälpt oss att utvecklas och bli mer professionella. Vid sidan av att sy har personalen olika ansvarsområden, som logistik och kvalitet, säger hon.

Samarbetet med IKEA Malmö började redan 2010 och har sedan utvecklats stegvis, fram till dagens syateljé. Trots skillnaden i storlek möts IKEA Malmö och Yalla Trappan som jämbördiga parter, betonar både Christina Merker-Siesjö och Karin Wingren, som är kundrelationschef på IKEA Malmö.

– För att lyckas är det bra att inte gå för fort fram. Vårt samarbete har vuxit fram över tid, vi känner varandra och har en väldigt respektfull och bra dialog. Vi har blivit som kollegor, inte minst för personalen på vår textilavdelning är det jättebra att ha Yalla Trappan här. Och vi märker ju att kunderna verkligen gillar det, säger Karin Wingren.

IKEA Retail i Sverige vill gärna sprida modellen till fler varuhus. Exempelvis har IKEA Barkarby utanför Stockholm just inlett samarbete kring syservice med det sociala företaget Marhaba Stege och liknande kontakter har börjat tas på fler håll.

– Det finns ett väldigt stort intresse inom IKEA för att utveckla den här typen av samarbete på fler platser. Vi märker ju hur mycket kunderna uppskattar det och det hjälper oss att utvecklas som företag, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef IKEA Retail Sverige.

Bilder från IKEA: Martin Magntorn

Varför samarbetar IKEA med sociala entreprenörer?

IKEA har sedan 5-6 år tillbaka samarbete med sociala entreprenörer i några länder som Thailand, Indien, Danmark, USA och Indonesien, och det är något vi vill utveckla mer.

Inom ramen för vårt hållbarhetsarbete People & Planet Positive vill vi motverka fattigdom och skapa arbetstillfällen, inte minst för kvinnor. Där är sociala entreprenörer viktiga. Sociala företag kan till exempel skapa begränsade lokala kollektioner åt oss, som kan bli ett sätt för kvinnor på landsbygden att tjäna pengar och få en egen ekonomi. Många är otroligt skickliga på hantverk och vi på IKEA lär oss mycket av dem.

Vad kan ni göra i ett land som Sverige?

Yalla Trappan är ett bra exempel på hur man kan skapa en service för kunder som även ger jobb och bidrar till integration. Men det kan också handla om att ta sig an andra samhällsutmaningar, som att skapa en mer cirkulär ekonomi genom att minimera avfallet från vår verksamhet.

Vad tycker kunderna om det?

Vi ser det också som ett sätt att möta nya behov hos kunderna. Yalla Trappans syateljé är ju ett jättebra exempel på det.

Många kunder är också väldigt miljömedvetna och vill dessutom kunna personifiera produkterna. Så om vi till exempel kan använda spillbitar av tyg till att skapa personliga kuddöverdrag eller något annat unikt möter vi många nya behov. Den cirkulära ekonomin ger många sådana möjligheter att samarbeta. Vi är bara i början av något nytt och spännande.

Hur är det att jobba på Yalla Trappan?

Det är roligt! Vi finns på två ställen i Malmö, dels på Nobelvägen 21, dels inne på IKEA:s varuhus och vi får bara mer och mer att göra.

Jag jobbar oftast inne på IKEA:s varuhus och trivs väldigt bra. Kunderna är nöjda med att vi syr upp exakt det de vill ha och personalen är jättetrevlig.

Har du alltid jobbat med sömnad?

Jag blev sömmerska direkt efter skolan i Makedonien, som jag kommer ifrån. Där gick jag som lärling hos en sömmerska och lärde mig av henne. Det var det vanliga sättet att bli sömmerska då. Sedan startade jag eget och sydde kläder åt grannarna till exempel.

I Sverige är det ju lite annorlunda, man måste gå teoretiska utbildningar. Här har jag bland annat jobbat som städerska, jag har också bott i Danmark och jobbat på fabrik där. Och periodvis har jag varit arbetslös.

Hur började du på Yalla Trappan?

Jag fick höra talas om det av en väninna och det lät så bra att jag gick dit och ringde på. De blev glada att jag faktiskt är sömmerska, så jag fick börja som praktikant. Nu har jag en tillsvidareanställning. Och jag är glad varje dag jag går till jobbet.

SE BILDER  från Yalla Trappans syateljé på IKEA Malmö.

SE FILMEN  om 2016 års vinnare.

Läs mer

om priset och hur du kan nominera.