Frågor & svar om Nyttigaste Affären

Vad är Nyttigaste Affären?

Nyttigaste Affären är ett pris som instiftades 2015 för att lyfta fram hur företag kan göra verkligt nyttiga affärer – för sig själva, för kunderna och för samhället. Initiativtagarna var bostadsföretaget HSB Göteborg och den ekonomiska föreningen Coompanion. År 2019 är HSB och Tillväxtverket värdar för priset.

Vilka kan få priset?

Det som belönas är ett affärssamarbete, så vinnarna är alltid minst två. Åtminstone en av aktörerna ska drivas demokratiskt, med samhällsnytta som drivkraft. Vinnarna ska ha en affärsrelation som ger ett mervärde – det kanske till exempel är klimatsmart eller skapar jobb åt personer långt från arbetsmarknaden.

Hur gör jag för att nominera?

Om du känner till ett affärssamarbete som förtjänar pris kan du nominera här. Sista nomineringsdagen är den 18 oktober 2019!

 Vilka har vunnit förut?

Första gången priset Nyttigaste Affären delades ut var 2015. Då hette vinnarna Räddningsmissionen och hotell Gothia Towers, som finns på Svenska Mässan i Göteborg. Gothia Towers restaurang Upper House hör till Sveriges främsta, med en stjärna i Guide Michelin. De får extra välsmakande ägg och grönsaker från Räddningsmissionens Björlanda gård.

År 2016 delade Nyttigaste Affären ut både ett pris och ett hedersomnämnande. Det arbetsintegrerande sociala företaget Yalla Trappan och IKEA Malmö belönades för sitt kreativa samarbete som bland annat gjort det möjligt för Yalla Trappan att öppna en syateljé inne i IKEA:s varuhus. Hedersomnämnandet gick till det sociala företaget Entrévärdarna och Länstrafiken Norrbotten, som samarbetar kring tryggare sjuktransporter.

Hur utses vinnarna?

Alla nomineringar gås igenom av en jury, som fattar beslut gemensamt. Bland annat beaktar de idéns genomslagskraft och originalitet. Affärsrelationen ska ha betydande effekt, genom sin varaktighet eller kontinuitet eller genom affärens storlek. Dessutom ska den vara väl kommunicerad, internt och externt.

Johan Trouvé vd Västsvenska Handelskammaren

Susann Dutt ordförande CSR Västsverige

Eva-Lena Albihn vice vd Business Region Göteborg

Lars-Göran Andersson vd HSB Göteborg

Sven Bartilsson senior konsult Coompanion Göteborg

 Vem kan svara på fler frågor?

Ebba Westerberg på Coompanion är projektledare för Nyttigaste Affären och berättar gärna mer. Hon nås på ebba.westerberg@coompanion.se eller 031-704 38 23.