Snart två år har gått sedan SKRYTA, tillsammans med Ergon, utsågs till vinnarna av Nyttigaste Affären. Tiden har präglats av pandemin, men den ärofyllda utmärkelsen har kommit till stor användning i företagets marknadsföring.
Nyttigaste Affären delas årligen ut till aktörer som bedriver affärssamarbete med samhällsnytta som drivande kraft. 2019 års vinnare, SKRYTA och Ergon (del av Göteborgs Stadsmission), belönades för sitt inspirerande samarbete kring produktion av väldesignade lampskärmar – där hållbarhet står i fokus. Läs mer här.
Utmärkelsen har betytt väldigt mycket för SKRYTA, som trots pandemin har kunnat använda sig av den i sin marknadsföring, ansökningar och presentationer.
– Det var hedrande att vi, ett litet företag, fick det här priset med tanke på att det delvis har varit riktigt stora aktörer som hade fått det före oss, berättar Maria Zeilon, grundare och vd på SKRYTA.
Maria, som driver SKRYTA tillsammans Lill O Sjöberg, menar att affärssamarbeten med samhällsnytta som drivkraft är jätteviktiga. Det öppnar upp för nya tankebanor och nya sätt att samproducera.
– Det uppstår så många andra värden på vägen, som inte bara är av ekonomisk karaktär.
För att komma igång med den här typen av samarbeten rekommenderar Maria att börja i liten skala – och låta det ta tid.
– Man kommer på längs vägen vad som bäst för en själv och det egna företaget. Man behöver inte lösa allt från första början.
Nominera till Nyttigaste Affären 2021
Känner du till ett affärssamarbete som förtjänar att lyftas fram?
Nominera fram till hösten 2021 här.
Om Nyttigaste Affären
Coompanion, HSB Göteborg och Tillväxtverket delar ut Nyttigaste Affären för att sätta fokus på hur företag kan göra verkligt nyttiga affärer – för sig själva, för kunderna och för samhället.
Det som belönas är ett affärssamarbete, så vinnarna är alltid minst två. Åtminstone en av aktörerna ska drivas demokratiskt, med samhällsnytta som drivkraft. Vinnarna ska ha en affärsrelation som ger ett mervärde – det kanske till exempel är klimatsmart eller skapar jobb åt personer långt från arbetsmarknaden.